Utstyr til baneskyting

Ronny A. Nilsen

Når du vurdere utstyr til bruk for baneskyting med pistol så bør du tenke på at det er snakk om spesialisert utstyr til en bestemt sport. Man kan selvsagt starte med et minimum av utstyr og ha gledet av det hele livet, men etter hvert som man blir flinkere og begynner å delta i flere konkurranser, så vil man nok også anskaffe seg mer utstyr som er spesialisert for den aktuelle øvelsen for å oppnå maksimale fordeler og sanke mest mulig poeng.

Se på denne artikkelen som en liten introduksjon til hva som kan være nyttig av utstyr og hvordan man kan gå frem for å velge rett utstyr til baneskyting. Hvis du blir en aktiv konkurranseskytter, så vil du nok med tiden skaffe deg mesteparten av det utstyret som nevnes her. Men husk at det fort kan bli en besettelse å ha det beste og nyeste så bruk litt sunn fornuft før du kjøper deg nye ting. Snakk med andre skyttere som har erfaring med utstyret du ønsker deg og hør hva de mener og hvilke erfaringer de har gjort seg.

Hold ting organisert!

Etter å ha skutt en stund så begynner man å få en del ting og tang, og da blir det gjerne en del rot på standplass hvis alt skal ligge fremme. Standplass er ikke det rette stedet å ha det rotete og fikle med en masse utstyr som man kanskje ikke engang trenger under skytingen. Del inn standplassen i seksjoner som er organisert og inneholder det samme hver gang slik at du ikke behøver å lete etter det du trenger da det jo er organisert og ligger på samme plass hver gang. Jo mindre du har på standplass jo bedre er det antageligvis, og mange gode skyttere har svært lite liggende på standplass for å unngå forstyrrelser.

Valg av .22 pistol

Det finnes et godt utvalg av .22 pistoler på markedet i alle prisklasser. Som en tommelfinger regel kan man nok si at .22 pistoler laget i Europa er svært gode pistoler til bruk innen baneskyting, mens pistoler laget i USA nok ligger litt etter. Ulempen med de europeiske er at de som regel koster mye, så mange velger derfor heller å starte med en litt rimeligere amerikansk modell, eller kjøpe en brukt pistol.

Pistol

En god europeisk pistol koster fort 10.000 - 15.000 kroner, mens en amerikansk Ruger Mk II kan man få kjøpt for 3.500 kroner. Det sier seg selv at hvis man skal kjøpe en dyr pistol så bør man ha råd til det og skyte så bra at man kan rettferdiggjøre prisen. Gode europeiske merker for .22 pistoler er bl.a. Hämmerli, Unique og Walther. Av amerikanske pistoler er Ruger Mk II et OK valg, men man bør nok bruke noen kroner hos en børsemaker for å forbedre avtrekket på pistolen. Det er også mulig å få tak i anatomiske grep til Rugeren. Pistoler du ikke bør velge er modeller som Browning Buckmark, Smith and Wesson 22A serien eller Houston High Standards da disse ofte kan ha problemer hvis du ikke er heldig med eksemplaret du får tak i...

Når man skal velge seg pistol så kommer det til slutt ned til å finne en pistol som "passer" og "føles" riktig. Med det så menes at du må holde pistolen i hånda og kjenne om grep passer deg, om vinkelen på grep føles riktig og om balansen i våpenet føles riktig. Du vil nok skyte bedre med et våpen som føles riktig for deg, så prøveskyt ulike våpen, ikke ta avgjørelsen ved bare å lese tekniske spesifikasjoner.

I noen av øvelsene som skytes på bane kan man også med fordel bruke revolver, gjerne SA, i stedet for en automatpistol. Dette gjelder da de programmene som ikke har hurtigskyting. Når det gjelder revolvere så er det stort sett bare amerikanske produsenter som gjelder, med noen få unntak.

Hvor mange .22 våpen trenger man da for å drive med baneskyting? Vel, det er avhengig av hvor mange av de øvelsene som skytes på bane du ønsker å delta i, og hvor spesialiserte våpen du ønsker å ha til den enkelte øvelse. Så svaret blir fra 1 til 4-5 våpen. Med 1 vanlig .22 pistol kan du skyte alle øvelsene, men du vil neppe kunne gjøre det bra i alle øvelsene. Med 4-5 ulike .22 pistoler/revolvere vil du kunne ha våpen som er godt egnet for alle de 7 øvelsene som skytes med .22 kaliber kruttvåpen på bane.

Valg av grovpistol

Når man skal velge en grovpistol til baneskyting så gjelder stort sett de samme betraktninger som for .22 pistoler. Mange av pistolene som lages i .22 blir også laget som .32 kaliber og man kan da slippe litt billigere unna ved å bruke samme pistol til flere øvelser ved bare å bytte ut toppen på pistolen og magasinene når. Men hvis man har god råd så er det nok best å ha det som to våpen da avtrekksvekten på våpnene kan være ulik og man slipper da en masse justering på våpenet ved kaliberbytte.

Hvor mange .32 våpen trenger man da for å drive med baneskyting? Vel, det er igjen avhengig av hvor mange av de øvelsene som skytes på bane du ønsker å delta i, og hvor spesialiserte våpen du ønsker å ha til den enkelte øvelse. Så svaret blir her fra 1 til 2 våpen. Med 1 vanlig grovpistol kan du skyte begge øvelsene. Med 2 ulike våpen vil du kunne ha våpen som er spesialisert for den enkelte øvelse.

Ekstra magasiner

Det er lurt å ha ekstra magasiner til pistolene dine. Den viktigste grunnen er selvsagt at man da har reservemagasin til pistolen hvis det magasinet man bruker går i stykker. Siden det ikke er lov til å fylle magasinet før man får ordre om det på standplass, så er det ingen grunn til å kjøpe mange magasiner med tanke på å ha ferdig fylte magasiner til flere eller endog alle skyteseriene.

Det kan være lurt å ha reservemagasinene ute av syne på standplass så slipper man å gjøre feilen å sette inn et tomt magasin i pistolen.

Transport

Når man skal skyte så må man ha et eller annet å transportere utstyret i. De fleste velger til dette å bruke enten en skytebag, en skytekoffert eller en skytekasse. Hva som skiller de ulike fra hverandre beskrives under, men det viktigste er å ha noe med et system som utstyret ligger i slik at det er enkelt å transportere og som beskytter våpen og annet utstyr godt. De fleste skyttere har alt utstyret sitt liggene ferdigpakket i skytebaggen sin til enhver tid. Da slipper man å huske hva som skal pakkes ned når man skal dra på banene. Det eneste man da trenger å ta frem når man skal dra på et stevne eller trening er de pistolene og ammunisjonen man skal bruke, for våpen og ammunisjon må jo oppbevares forsvarlig nedlåst.

Skytebag

Skytebag

Skytebagger ser stort sett ut som vanlige bager, men innvendig er de delt opp flere rom til utstyret og de har egne polstrede rom som beskytter pistolene. Baggene kommer i mange størrelser og er enkle og komfortable å bære. Dette er vanlig løsning for mange skyttere da den passer bra til flere ulike skyteformer for de som skyter flere typer øvelser.

Skytekoffert

En skytekoffert er en koffert som innvendig er polstret med skumgummi der det er kuttet ut rom i profiler som passer til våpen og annet utstyr slik at det godt beskyttet og polstret.

Skytekasse

Skytekasse

En skytekasse er laget slik at den løser mer enn bare problemet med transport av utstyr til og fra banen. Den er laget for å kunne stå på standplass og sørger derfor for at alt utstyret ditt har en plass og er organisert på standplass. Slike kasser lages i flere fasonger og utførelser så man må bare finne ut hva man synes fungerer.

På de fleste kassene er det laget et feste for skivekikkerten i lokket slik at kikkerten kommer i passende høyde når lokket er åpent og man trenger da ikke noe eget stativ for skivekikkerten.

Alternativt så kan man jo bygge en slik kasse selv, så får man den akkurat slik man ønsker. Men det er nok en jobb best egnet for de som liker å bygge ting selv og har god tid.

Skivekikkert

En skivekikkert er et uvurderlig hjelpemiddel for presisjonsskyting. Den gjør det mulig å finne ut hvor hvert enkelt skudd har gått slik at man kan får verifisert om treffpunkt stemmer overens med den følelsen man hadde under avfyringen av skuddet, eller man kan justere siktene underveis for å ta hensyn til lysforholdene.

Du bør kjøpe en kikkert med 20-25x forstørrelse, og kjøp en kikkert av god kvalitet som har best mulig skarphet og kontrast. Kikkerten bør også ha en relativt stor frontlinse for å samle mest mulig lys under dårlige lysforhold. En kikkert er en enganginvestering, så man kan rettferdiggjøre at man bruker litt mer penger. En billig kikkert vil være slitsom i bruk for øyenene og gjør det vanskelig å se .22 hullene.

Det er også viktig å skaffe seg et stativ til kikkerten som er stødig og som kan posisjonere kikkerten slik at den er lett å kikke i under skytingen uten å måtte flytte på seg.

Verneutstyr

Verneutstyr

Hørselvern

Hørselvern er ikke bare nødvendig fordi det beskytter hørselen din mot skader, det er påbudt å bruke hørselvern på alle skytebaner så du vil ikke få skutt uten! Man får hørselvern i flere varianter fra ulike propper man kan putte i ørene til øreklokker. Og der er jo ingenting i veien for å bruke både propper og øreklokker. Kjøp gode hørselvern, ingen grunn til å spare noen få kroner her!

Lyd måles i desibel (dB), og 0 dB er den nedre grensen for hva vi kan høre. Smertegrensen vår for lyd ligger for de fleste på ca. 120 dB. Lydskalaen er logaritmisk. Dvs. at en endring i lyden på 10 dB gir en endring i lydnivået med en faktor 10, og en endring på 20 dB gir en endring i lydnivået med en faktor 100!

Ett pistolskudd kan gi fra seg 150 dB eller mer over ett tidsrom på 2-3 millisekunder (0.002-0.003 sekunder), og ett smell uten hørselvern kan være nok til å gi en permanent hørselsskade som ikke kan leges!.

Hørselsvern for bruk ved skyting er laget for å fange opp og blokkere de skarpe lydene som et pistolskudd medfører. En del hørselsvern til bruk i støysoner i industri blokkerer helt andre frekvenser, og gir dårlig beskyttelse ved skyting.

Man kan også få elektroniske øreklokker som har mikrofoner som fanger opp vanlig lyd, men som stopper høy lyd som skudd mm. Da kan man fortsatt høre hva som foregår uten at man blir plaget av skuddsmell, men slike hørselvern er dyre...

Briller

Selv med perfekt syn bør man bruke briller når man skyter. Den viktigste grunnen er selvsagt at briller beskytter øynene mot små fragmenter og sprut som kan komme fra pistolen når man skyter. Av andre ting man kan oppnå med briller er:

Den enkleste måten å få til fordelene over på er å bruke skytebriller laget for formålet. De kan tilpasses og man kan bytte om og variere på type glass osv. i brillen, samtidig som de har ordninger for å dekke til øyet som ikke brukes til sikting slik at man ikke behøver å knipe igjen det ene øyet og dermed anstrenge seg unødvendig. Slike briller koster i dag fra 1.500 og oppover.

Skyggelue er en annen nyttig detalj på skytebanen. Skyggen vil hindre strølys på brillene slik at du får et godt siktebilde, samtidig som den bil hindre tomhylser fra skyttere til venstre for deg å treffe deg i ansiktet eller komme inn bak brillene.

Stoppeklokke

Stoppeklokke

For en hundrelapp eller to kan man få kjøpt en digital stoppeklokke som både kan telle tiden opp fra null, eller telle ned til null fra en innstilt tid. Dette vil kunne sørge for at du vet hvor mye tid du har til rådighet og du kan dermed utnytte tiden maksimalt uten at du behøver å lure på om du har tid nok igjen til det siste skuddet. Uansett hvordan du bruker en slik tidtaker, enten du lar den telle tiden ned eller opp, så gjør det enklest mulig. Og gjør det på samme måte hver gang. Da er du aldri i tvil om hva som foregår og hvor mye tid du har igjen.

Skytejournal

En skytejournal eller dagbok der man skriver ned resultatetene er et nyttig hjelpemiddel for å kunne holde oversikt over resultater fra trening og konkurranser over tid. Her bør man også føre opp kommentarer over spesielle hendelser under skytingen, lysforhold mm. Man kan enkelt lage seg en skytejournal selv ved å gå til siden vår som inneholder et ferdig forslag til en skytejournal og skrive ut det man trenger på sin egen skriver.

Tolker

Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om et skudd som ligger inntil en poengstrek egentlig bør dømmes inn til neste og høyere poengverdi. For å avgjøre dette kan man bruke en tolk. Disse kommer i to varianter, innstikkstolk og platetolk.

Platetolken er en gjennomsiktig skive der diameteren til kuler i ulike kaliber er tegnet inn samens med en del av poengringen til de 4 innerste poengsonene. Man bruker tolken ved å legge poengringen på tolken over riktig poengring på skive, og samtidig sørge for at kulehullet kommer i ringen for sitt kaliber. Man kan så å se om kulehullet da kommer innefor eller utenfor poengsonen. Platetolken brukes også ved dømming av skudd der poengringen er borte pga. hull fra andre kuler, eller dekket av lapper, da den jo har en del av poengringen som man kan legge over. Platetolker er en rimelig investering da de ikke koster mye og samme sett kan brukes til flere kaliber.

Stikktolker er tolker som er laget slik at de viser maks kulediameter det skal dømmes etter. Man stikker da tolken inn i kulehullet og kan så se om tolken berører poengringen. Stikktolker koster en del da de gjerne er dreiet i metall til fine toleranser, og man må ha en stikktolkt til hver kaliber. Hvis man ikke har en innstikkstolk så kan man på trening bruke en patron. Man stikker da kula inn i hullet og bruker kanten på hylsa som tolkekant.

Verktøy

Et komplett sett med verktøy til pistolene din er absolutt nødvendig. Sørg for at du har umbrakonøkler, skrutrekkere og stjernetrekkere til alle mulige justerbare skruer på pistolen. Spesielt viktig er det å ha en skrutrekker i korrekt størrelse for å justere på siktene. I tillegg kan det være nyttig å ha en lommekniv eller en Leatherman også, disse kan brukes til å åpne nye ammunisjonsesker og pirke ut hylser som sitter fast i kammeret på pistolen. Sørg for at du har alt du trenger for å plukke pistolen fra hverandre for en full puss, samt sette den sammen igjen. En skvett med olje til glidedeler i pistolen er også en god ide.

En del av "verktøykassa" er også å ha med utstyr for enkel puss av våpenet. Minimum er en pussestokk ell. for rengjøring av løpet og Q-tips til andre biter av mekanismen, samt litt solvent til å løse opp møkka. Tannpirkere er er også å anbefale da de kommer til slik at man kan ta ut møkk fra små hjørner og de lager ikke riper eller skader våpenet.

Blinker og lappesaker

Blinker og innstikk blir normalt kjøpt inn av klubben så det trenger man ikke ha med på trening, og på stevner blir det kun benyttet offisielle blinker som arrangør har. Men hvis man trener på egenhånd så kan det lønne seg å kjøpe skiver som er like med de som brukes på organisert trening og i konkurranser, det gjør jo at man direkte kan sammenligne poengsummer uansett hvor man trener også.

Lappesaker til å lappe igjen hullene på skiva med må den enkelte skytter sørge for selv. Man trenger selvsagt svarte lapper, men det kan nok være en ide å investere i hvite lapper også i fall man får noen slengere utenfor svarten. Dispensere for lapper som rommer både de hvite og svarte lappene er å få kjøpt, og er et nyttig hjelpemiddel for å holde styr på rullen med lapper. En slik dispenser koster ikke mye heller.

Generelt om utstyr

Øvelse gjør mester, sies det, og det stemmer også i aller høyeste grad innen skyting. Hvis man ikke behersker de grunnleggende teknikkene så hjelper det ikke med all verdens utstyr. Men det er unødvendig vanskelig å bli god hvis utstyret er for dårlig og ikke holder mål. Når man skyter er det viktig at man etter et skudd kan føle hvordan det gikk og hvor man traff, og så kikke på skiva og få bekreftet det man man følte. Man kan så gjøre de nødvendig korreksjoner for å treffe enda bedre og bli flinkere.

Men hvis pistolen eller ammunisjonen sprer skuddene vilkårlig utover skiva selv når man gjør alt riktig så får man ikke den tilbakemeldingen man trenger for å bli bedre. Det er ganske enkelt ikke mulig å se om man gjør noe feil, og man får heller ikke bekreftet at det man gjør ting riktig.

Det er ikke nødvendigvis slik at man må ha dyrt utstyr eller våpen, men man bør ha riktig utstyr som passer en selv. Mennesker er ulikt bygd med ulik størrelse på hender og lengde på fingre osv. så man må prøve seg frem for å finne en pistol og utstyr som passer en selv.