Utstyr til feltskyting

Ronny A. Nilsen

Når du vurdere utstyr til bruk for feltskyting med pistol så bør du tenke på at det er snakk om spesialisert utstyr til en bestemt sport slik utstyret til baneskyting er det. Man kan selvsagt starte med et minimum av utstyr og ha gledet av det hele livet, men etter hvert som man blir flinkere og begynner å delta i flere konkurranser, så vil man nok også anskaffe seg noe mer utstyr. Men pga. feltskytingens natur er det både mindre behov for utstyr, og mindre anledning til å bruke det, her enn det er for baneskyting. Husk at du må bære alt med deg rundt i feltløypa!

Se på denne artikkelen som en liten intro til hva som kan være nyttig av utstyr og hvordan man kan gå frem for å velge rett utstyr til feltskyting. Hvis du blir en aktiv konkurranseskytter, så vil du nok med tiden skaffe deg mesteparten av det utstyret som nevnes her. Men husk at det fort kan bli en besettelse å ha det beste og nyeste så bruk litt sunn fornuft før du kjøper deg nye ting. Snakk med andre skyttere som har erfaring med utstyret du ønsker deg og hør hva de mener og hvilke erfaringer de har gjort seg.

Valg av våpen

Feltpistol og spesialfelt skytes tilsammen i 8 våpengrupper og da disse er svært forskjellige trenger man i utgangspunktet et våpen til hver øvelse man ønsker å delta i. Men hvis man er villig til å inngå noen kompromisser så kan man med litt planlegging klare å skyte alle øvelsene med litt færre våpen, men da har man ikke lenger våpen som er hensiktsmessig eller optimalt for den enkelte øvelse. Det beste i så tilfelle er da å kjøpe våpen som er godt egnet til en bestemt øvelse, men som også kan brukes i en annen øvelse intill man kan spare nok penger til det "perfekte" våpen også i den eller de øvelsene, hvis man skulle finne ut at man ønsker å bli bedre og konkurrere i flere øvelser.

Til øvelsene fin- og grov-felt er det lovlig å bruke samme våpen som man bruker til fin og grov innen baneskyting, men hvis man har et våpen med anatomisk skjefte så er det ikke spesielt godt egnet til feltpistol da man også skal skyte med dårligste hånd. Det er mest hensiktsmessig med våpen med nøytrale skjefter til feltpistol. Men mange velger å bruke banepistolene sine til fin- og grov-felt da det fort blir dyrt å kjøpe flere våpen.

Ekstra magasiner

Det er lurt å ha ekstra magasiner til pistolene dine. Den viktigste grunnen er selvsagt at man da har reservemagasin til pistolen hvis det magasinet man bruker går i stykker. Man kan også komme ut for å miste et magasin i søla når man skyter felt, og da er det godt å ha ekstra magasin. Siden det ikke er lov til å fylle magasinet før man får ordre om det på standplass, så er det ingen grunn til å kjøpe mange magasiner med tanke på å ha ferdig fylte magasiner til flere eller endog alle standplasser.

Det kan derimot lønne seg å ha ammunisjonen i praktiske esker der man lett får tak i 6 og 6 patroner om gangen. Dette gjør ladingen enklere på standplass, og man slipper å telle patroner i en stresset situasjon.

Bæring av våpen og utstyr

Hylster

Den mest fornuftige måten å bære en pistol gjennom en feltløype er i et hylster tilpasset våpenet. Da er sikkerheten ivaretatt ved at våpenet alltid peker i sikker retning og det er ikke mulig å fikle med våpenet mens man går. Hylster har også den fordelen at våpenet er godt beskyttet og man får ikke smuss på våpenet eller siktene. Når man er klar til å skyte på standplass så er også et hylster den enkleste måten å få tak i pistolen på under feltmessige forhold da man ikke har noen benk å legge pistolen eller revolveren på.

Ammunisjon og resten av utstyret du trenger kan med fordel bæres i en rumpetaske eller en liten skulderveske. Denne kan med fordel ha flere rom slik at det er enkelt å organisere utstyret og finne det på standplass uten fomling. Lag deg et system og hold deg til det, da vet du alltid hvor ting er til enhver tid.

Å bære ting i hendene i en løype som det tar 1 time eller mer å gå rundt er antageligvis den dårligste og minst sikre løsningen man kan velge, men det er den billigste. Anbefales ikke.

Verneutstyr

Verneutstyr

Hørselvern

Hørselvern er like nødvendig og av samme grunn i feltskyting som innen baneskyting. En forskjell er dog at elektroniske øreklokker som har mikrofoner som fanger opp vanlig lyd, men som stopper skuddsmell, er enda mer praktisk innen feltskyting enn de er til baneskyting. Med elektronisk hørselvern kan man ta på hørselvern når man starter opp med lading av magasin og tønne, samtidig som man fortsatt kan høre standplassleders som forklarer øvelsen slik at man får med seg skytetider, beskrivelse av blinker og skyteavstander. Men elektroniske hørselsvern er fortsatt dyrt...

Husk at har man først fått en permanent hørselsskade så kan den ikke leges!

Briller

Selv med perfekt syn bør man bruke briller når man skyter. Den viktigste grunnen er selvsagt at briller beskytter øynene mot små fragmenter og sprut som kan komme fra pistolen når man skyter. Bruk av lett farget glass (gult) for å bedre kontrasten når man skyter utendørs er også en fordel. Briller med med optisk styrke for å sørge for at øyet naturlig holder fokus på kornet, og ikke lar fokus gli frem til skiven er også en fordel i feltskyting, samt tildekking av det øyet man ikke sikter med hvis man ikke kan sikte med begge øyne åpne.

Skyggelue er en annen nyttig detalj i feltskyting. Skyggen vil hindre strølys på brillene slik at du får et godt siktebilde, samtidig som den vil hindre tomhylser fra skyttere til venstre for deg å treffe deg i ansiktet eller komme inn bak brillene. Jakke eller genser med tett hals er også et pluss; varme tomhylser innenfor genseren kan nok virke forstyrrende på skytingen.

Verktøy

Et komplett sett med verktøy til pistolene din er absolutt nødvendig. Sørg for at du har umbrakonøkler, skrutrekkere og stjernetrekkere til alle mulige justerbare skruer på pistolen. Spesielt viktig er det å ha en skrutrekker i korrekt størrelse for å justere på siktene. I tillegg kan det være nyttig å ha en lommekniv eller en Leatherman også, disse kan brukes til å åpne nye ammunisjonsesker og pirke ut hylser som sitter fast i kammeret på pistolen. Sørg for at du har alt du trenger for å plukke pistolen fra hverandre for en full puss, samt sette den sammen igjen. En skvett med olje til glidedeler i pistolen er også en god ide.

Husk at i feltskyting så er det ikke muligheter for omskyting ved funksjoneringsfeil. Hvis pistolen får problemer underveis så er nok muligheten for en god plassering i konkurransen tapt. Sørg for å gå over våpen og utstyr før du starter.

Generelt om utstyr

Øvelse gjør mester, sies det, og det stemmer også i aller høyeste grad innen skyting. Hvis man ikke behersker de grunnleggende teknikkene så hjelper det ikke med all verdens utstyr. Men det er unødvendig vanskelig å bli god hvis utstyret er for dårlig og ikke holder mål. Når man skyter er det viktig at man etter et skudd kan føle hvordan det gikk og hvor man traff, og så kikke på skiva og få bekreftet det man man følte. Man kan så gjøre de nødvendig korreksjoner for å treffe enda bedre og bli flinkere.

Men hvis pistolen eller ammunisjonen sprer skuddene vilkårlig utover skiva selv når man gjør alt riktig så får man ikke den tilbakemeldingen man trenger for å bli bedre. Det er ganske enkelt ikke mulig å se om man gjør noe feil, og man får heller ikke bekreftet at det man gjør ting riktig.

Det er ikke nødvendigvis slik at man må ha dyrt utstyr eller våpen, men man bør ha riktig utstyr som passer en selv. Mennesker er ulikt bygd med ulik størrelse på hender og lengde på fingre osv. så man må prøve seg frem for å finne en pistol og utstyr som passer en selv.